Internat & fritid

Internat – där du får vänner för livet

Om du väljer att bo på skolans internat kommer du att få uppleva en stor gemenskap, vilken är byggd på hänsyn och respekt till varandra. Här kommer du att få vänner för resten av livet!

Fritidsledare dygnet runt för allas trivsel

Med stöd från vår fritidspersonal kommer du att få ta ansvar för ditt eget boende under veckorna. Det finns alltid två fritidsledare på plats utanför skoltid som även sover på boendet från söndag kväll till fredag morgon. De hjälper eleverna till en aktiv fritid och ser till att alla mår bra och trivs.

Skolmat i toppklass!

Maten på skolan är vida känd, kanske landets bästa skolmat. Både restaurangelever och personal hjälps åt att laga maten och i matsalen serveras dagligen frukost, förmiddagsfika, lunch, eftermiddagsfika, middag och kvällsfika. Ibland får eleverna privilegiet att äta 3-rätters i Restaurangen! Till jul får alla avnjuta Ryssbygymnasiets kända julbord.

Vi strävar efter att använda närproducerad mat och att arbeta efter ett ekologiskt tankesätt och är KRAV-certifierade. Du som elev hos oss får också ofta tillfälle att äta viltkött eftersom vi i samarbete med vår jakt- och viltvårdsutbildning tar tillvara på det kött som vi får in.

Wifi!

Självklart har vi gratis wifi för våra elever på hela skolans område, inklusive boendena!

Hos oss har du möjlighet till en aktiv fritid

• @lantis – vår fantastiska fritidsgård! Här träffas eleverna på kvällarna och fikar, umgås, tittar på TV, bakar i köken. Det finns pingis, biljard, man kan spela piano, det finns gitarrer att låna, vi har sångträning, boxning, pysselkvällar mm. Det finns även spel att låna.
  • Styrketräning  – vi har ett alldeles nytt superutrustat gym!
  • Simhall
  • Sporthall – Idrott och dans
  • Skytte – kula, hagel, luftgevär och pilbåge
  • Fiske
  • Meka med bilen i skolans maskinhall
  • Spinning
  • Badplats och grillning på sommaren
  • Paintball

Vi försöker tillgodose elevernas önskemål om aktiviteter. En kväll i veckan är vi en extra personal och då brukar vi åka iväg, det kan tex bli utflykter till Jaktia, shopping i Växjö, bowling, äventyrsbad.

Information om internatet

De flesta elever väljer att bo på skolans boende. Elevboendet är i huvudsak beläget i nära anslutning till skolan och kan för tillfället inhysa 164 elever. Det finns även elevboende (lägenheter) i byn som i första hand erbjuds till elever i årskurs 3.

Internatrummen är möblerade med skrivbord, garderob, byrå, belysning, stolar, säng och madrass. Det förekommer viss skillnad på möblering. Eleven behöver ta med sig sängkläder, täcke, kudde, handdukar och personliga tillhörigheter.

Priser för helinackordering

Kostnaden för inackorderingen gäller helpension, söndag kväll till fredag eftermiddag.

Enkelrum på skolan

Pris/månad: 3847 kr

Dubbelrum på skolan

Pris/månad: 3496 kr

Dubbelrum/våningssäng på skolan

Pris/månad: 3252 kr

Enkelrum i lägenhet

Pris/månad: 3847 kr

Dubbelrum i lägenhet

Pris/månad: 3675 kr

Dubbelrum/våningssäng på skolan

Pris/månad: 3429 kr

I beloppet ingår frukost, förmiddagsfika, lunch, eftermiddagsfrukt (får du i samband med lunchen), middag och kvällsfika.

Inackorderingsbidrag

Inackorderingsbidraget minskar kostnaden för boendet och beräknas på hur långt man har till skolan. Bidraget söks hos CSN (Centrala studiestödsnämnden), www.csn.se när eleven har påbörjat sin utbildning. Eleven får en kopia på hyreskontraktet från oss som skall bifogas ansökan.

Fakturering

Inackorderingsavgiften är jämt fördelad över läsårets tio månader och faktureras med samma belopp under 4,5 månader på höstterminen och 5,5 månader under vårterminen. Fakturering sker periodvis i efterskott och faktura skickas till vårdnadshavare 1 via mejl. Den kan också innehålla kostnader för undervisningsmaterial, kläder, resor mm.

Vid frånvaro från internatet, mer än fem dagar i följd, vid sjukdom och beviljad ledighet, görs avdrag för matkostnaden med 80:-/dag.  Detta gäller inte fastställda skollov. Vid praktik (APL) söks bidrag för avdrag av kostnaden på fastställd blankett. Avdrag görs i efterskott. Obetalda fakturor avseende inackorderingskostnader kan leda till att eleven mister sin plats på internatet. Under lov, studiedagar och långhelger är internatet stängt.

Uppsägning av boende

Vid uppsägning av boende tillämpas en periods uppsägningstid. Ex. vid planerad utflytt efter period 5 krävs uppsägning före period 5 börjar, annars debiteras ytterligare en period. Brytpunkter för perioder är den 15:e i varje månad.