Matmässa
Lördag 1 mars, kl. 10-15 på Ryssbygymnasiet
Lokal mat, mathantverk, workshops och matmarknad.
Kom och inspireras av spännande föreläsare och lokala utställare som har försäljning av produkter hela dagen. Bland annat kommer det att säljas ostkaka, drycker, kött- och köttprodukter, ägg, bröd, potatis, oljor, marmelader och mjöl. Allt producerat i trakten!
Fika- och lunchservering står öppen – naturligtvis med lokala råvaror som tillagas av våra elever!
Utställare som redan är klara och finns på plats är:
- Sjöborgen
- Barkhults gård
- Alfreds choklad
- Malva gård
- Amazing farm
- Stenlundens hantverksbageri
- Lammet och Brödet
- Ostkaka – Gunvor Nyberg
- Nästragård
- Trotteslöv gård
- Wikström Honung
- Karin och Klas- Görans Biodling och rapsolja
- Ryssbygymnasiets restaurangelever
Workshops
RyssbyGymnasiets Kockskola – Fullbokat!
Är du 10–15 år och älskar matlagning? Vill du lära dig nya spännande recept och få prova på att laga mat tillsammans med unga kockar i riktigt professionella kök? Då är Ryssbygymnasiets Kockskola något för dig! Under kursen får du chansen att:
- Laga mat i våra elevernas kök, precis som på en riktig restaurang.
- Lära dig från våra skickliga kockar och inspireras av deras erfarenheter.
- Ha kul och utveckla dina matlagningskunskaper tillsammans med andra som delar ditt intresse!
När? Kl. 10.00 – ca. 15.00.
Kostnad? 400kr/person inkl. mat, recept och fika
Laga mat med Matts Andersson – En unik workshop för matälskare!
Häng med in i köket och laga mat tillsammans med Matts Andersson från Svenska Kockars förening! Matts har över 30 års erfarenhet från restaurangbranschen, där han har arbetat i många kök runt om i Sverige. De senaste åren har han delat med sig av sin passion och kunskap som lärare på Ryssbygymnasiet, och nu har du chansen att ta del av hans expertis i en exklusiv workshop.
Under denna inspirerande dag kommer vi tillsammans att laga en härlig meny med småländska råvaror – vilt från vår skog, rotfrukter, svamp, lingon och blåbär. Du får inte bara laga mat i våra professionella kök, utan även njuta av de rätter vi skapar tillsammans. Och som extra bonus får du med dig recepten hem för att kunna återskapa magin i ditt eget kök.
När? Kl. 10.00 – ca. 13.00
Kostnad? 350kr/person. Föranmälan krävs och betalning sker på plats.
”Vildsvamp. Vårt största matsvinn?” Med Stuart Hippach
Workshop med svampkonsulent och vildsvampsproducent, Stuart Hippach från Plockat!
Visste du att svamp är en av våra största naturresurser som går till spillo varje år? Varför låter vi de flesta matsvampar ruttna i skogen? Vad skulle hända om vi plockade och använde dem istället? Nu har du chansen att få svar på dessa frågor och mycket mer!
Stuart Hippach, en expert på svampplockning och vildsvampsproduktion, leder denna inspirerande workshop. Stuart kommer att dela med sig av sin djupa kunskap om svamp, ge dig tips på hur du säkert kan plocka svamp och visa hur vi kan minska matsvinn genom att ta vara på naturens egen rikedom.
När? Kl. 11.00.
Kostnad? Fritt inträde
Föreläsning och ölprovning med Amadeus Frick – En resa i ölets värld!
Vill du fördjupa dina kunskaper om öl och få en inblick i hantverket bakom bryggningen? Välkommen till en inspirerande eftermiddag med Amadeus Frick, sommelier, kock och tidigare bryggare från Skåne. Just nu är Amadeus verksam som dryck- och serveringslärare på Ryssbygymnasiet, och han delar gärna med sig av sin passion för öl!
Under denna föreläsning får du:
- En grundläggande introduktion till öltillverkningens hantverk
- En provning av fem olika öl, där vi särskilt kommer att fokusera på den syrliga ölen och öl som jäser och lagras på ekfat – en upplevelse för smaklökarna!
- Möjlighet att ställa frågor och diskutera ölets fascinerande värld med Amadeus.
När? Kl. 13.30 – ca. 14.45
Kostnad? 200 kr/person. Föranmälan krävs och betalning sker på plats.