Naturturism

Hösten 2021 avslutades profilen Natur & äventyr och istället tog profilen Naturturism över hos oss på Ryssbygymnasiet. Nyheter är bland annat att ta vara mer på vår vackra natur nära oss och anpassa oss efter årstiderna. Följ bland annat med oss till fots längs vandringsleder, på mountainbike i backarna och i kajak i solnedgången!

Har du ett brinnande intresse av att göra aktiviteter i naturen med andra människor? Naturturism handlar om att instruera, leda och ta hand om människor i naturupplevelser av olika slag! Exempelvis guida en grupp människor för kortare vandringar, på cykel i terräng eller på anlagda leder eller på vatten via kajak eller kanot. Det kan även innebära evenemang i form av prova-på aktiviteter, friluftsaktiviteter eller sportsliga arrangemang i olika miljöer.

På Ryssbygymnasiet använder vi oss dagligen av den natur vi har direkt utanför dörren; skogen, våra egna marker och Ryssbysjön. Här har vi möjlighet att träna vår förmåga att planera och genomföra aktiviteter såväl till fots, på cykel eller i kajak flera dagar varje vecka!

Ryssbygymnasiet har inför höstterminen 2021 investerat i bl.a. klassuppsättningar av både mountainbikes och kajaker samt lokaler för att sköta om denna utrustning. Sedan tidigare har vi även tillgång till inomhusklättervägg.

Du som elev blir förberedd för att arbeta året runt på skidanläggning, där vintersäsongen kan innebära jobb som skidlärare eller guide och när snön inte längre täcker marken används andra redskap som mountainbike, kajak och höghöjdsbanor. Att utöka säsongen är något som samtliga anläggningar lagt ett stort fokus på senaste åren.

Då snö inte alltid är något vi kan räkna med här nere i Småland görs varje vinter en utbildningsresa till svenska fjällen där du får möjlighet till både steg 1 och steg 2 enligt SLAO’s skidlärarutbildning. Tillsammans med totalt 15 veckors APL ger detta en gedigen grund för en framtida anställning på skidanläggning!

I din utbildning ges du möjlighet att certifiera dig inom alla dessa områden och även kunna bli certifierad naturguide! https://naturturismforetagen.se/certifierad-naturguide-blir-ny-standard/