Om oss

Till dig som ska börja läsa på Ryssbygymnasiet kan vi bara säga: Grattis! Du har tre mycket spännande och roliga år framför dig.

Vi på Ryssbygymnasiet drivs av övertygelsen att kvalitativt lärande i en trygg miljö ger en oslagbart bra start på framtiden. Därför välkomnas du som elev hos oss av välutbildad och engagerad personal, som ser varje elev och arbetar för att just du ska få de bästa förutsättningarna. Vi är stolta över att ha lärare som är både legitimerade och har gedigen branscherfarenhet. Kanske är deras goda kunskaper en av anledningarna till att våra elever ofta går långt, oavsett vilken väg de väljer efter studenten.

Gymnasietiden är tre intensiva år då du samlar på dig en massa kunskap som du har nytta av hela livet. Men den består inte enbart av plugg – och Ryssbygymnasiet är mycket mer än bara en skola. På vårt internat knyter elever vänskapsband för livet. Här får du en trygg bas bland likasinnade vänner och med erfaren fritidspersonal som tar hand om dig när du behöver.

På Ryssbygymnasiet blir du sedd för den du är och kan utvecklas till det du vill bli.

Välkommen till vår skola!

De bästa förutsättningarna för naturnära undervisning

Här finns de bästa förutsättningarna för att bedriva en naturnära undervisning och här möter du ungdomar och äldre från hela Sverige. Lärare och elever lär känna varandra väl och har ett nära samarbete – som medför en bra utbildning.

Motiverade elever som presterar bra både praktiskt & teoretiskt

RyssbyGymnasiet är en friskola med riksintag. Det betyder att eleverna som studerar vid skolan gör det på sina egna meriter. Med andra ord handlar det om väl motiverade elever som generellt presterar bra i såväl teoretiska ämnen som praktiska ämnen.

Välj mellan grundläggande yrkesutbildningar

Det finns två program vid skolan; Restaurang- & Livsmedelsprogrammet och Naturbruksprogrammet.  Båda ger en grundläggande yrkesutbildning och eleverna kan välja mellan flera olika inriktningar såsom kock, jakt- och viltvårdare, skogsmaskinförare eller naturvetenskaplig fördjupning. Givetvis erbjuder alla program även möjligheten att göra sin utbildning studieförberedande!

En skola utan vinstkrav

Ryssbygymnasiet ägs av Region Kronoberg, som är huvudägare, tillsammans med VIDA och Rottne AB. Skolan är en friskola med riksintag vilket innebär att det är en skattefinansierad skola med skolpeng. Att skolan har riksintag innebär att oavsett var i landet elever bor får de söka sig hit. Ägaren ställer inga vinstkrav på skolan utan den eventuella vinst som skolan gör återinvesteras i skolans verksamhet.

Skolan har en styrelse som består av 9 ordinarie ledamöter, varav 2 är personalrepresentanter. Fyra av styrelseledamöterna tillsätts av Region Kronoberg medan Rottne AB och VIDA AB tillsätter varsin styrelseledamot.  Den sista representanten hämtas från restaurangbranschen. Styrelsen sammanträder vid fem fastställda styrelsemöten samt därutöver när behov påkallar.

Skolan har ca 150 boendeplatser utspridda på skolans område och i byn och det finns bemanning dygnet runt.

Skolan har ca 35 lärare som undervisar på de två programmen. Förutom dessa har skolan också elevhälsa, servicepersonal och fritidsledare. Totalt är det ca 65 anställda på skolan viket innebär att Ryssbygymnasiet är den största arbetsgivaren i Ryssby.