Restaurang & Livsmedel
Restaurang och livsmedelsprogrammet passar dig som vill arbeta inom en fantastisk rolig bransch som producerar, säljer, serverar eller hanterar arrangemangen kring matlagning. Branschen är under snabb utveckling och du som väljer restaurang- och livsmedelsprogrammet har en arbetsmarknad både i Sverige och utomlands!
Restaurang och livsmedelsprogrammet är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen. Här kan du välja att antingen inrikta dig mer mot kök eller servering. Du kan också välja kurser som ger dig möjlighet att läsa vidare på högskola och universitet direkt efter gymnasiet.
Vad får du lära dig under dina tre år?
Hos oss får du bland annat lära dig grunderna i köket och matlagning, arbete mot gäst och kassa, bakning, viltmatlagning, finstyckning, varukännedom, hygien, mat och dryck i kombination och ekonomi.
Vad kan du jobba med i framtiden?
Efter avslutad utbildning har du möjlighet att arbeta i restauranger både i Sverige och utomlands, som kock inom olika typer av kök, servitör/servitris, hovmästare, bartender, kallskänka eller inom färskvarobutiker. Du får även praktik inom delikatess, livsmedel och storhushåll vilket ger dig ett stort urval av arbetsmöjligheter efter gymnasiet och självklart har du även möjligheten att läsa till högskolebehörighet för vidare studier!
Vad finns det för vidareutbildningar inom området?
Efter dina år här kan du bland annat studera vidare till kost- & kökschef, dietist, sommelier, pâtisserie, inom bageri, konditori, matlagning och dryck.