LONA-projektet
Välkomna till LONA-projektet
Demoslinga – Vatten i skogsbruket
Här startar Demoslingan – Vatten i skogsbruket. Ett LONA-projekt som är utfört av RyssbyGymnasiet.
Kort information om projektet:
- Det här är en demoslinga som visar på åtgärder som syftar till att förbättra vattenkvaliteten och anpassa skogsbruket till ett förändrat klimat. Syftet med projektet är att genomföra vattenrelaterade åtgärder i skogsbruket som också fungerar som demonstrationsområden i undervisningen.
- Åtgärderna har som huvudsyfte att förbättra vattenkvaliteten i skogsmiljön och då framförallt brunifieringen och andra relaterade aspekter. Flera av åtgärderna har även andra positiva effekter, som ökad biologisk mångfald, minskat näringsläckage, flödesutjämning samt generellt förbättrad vattenkvalitet.
- Dessa åtgärder är viktiga för dagens skogsbruk och kommer vara avgörande i framtiden. Vi har valt att göra informationsskyltar med QR-kod på där ni kan läsa mer om detta i vår Demoslinga. Här följer en beskrivning av vilka områden.
Detta projekt är ett samarbete mellan RyssbyGymnasiet, Helge å Model forest, skogsstyrelsen och Ljungby kommun. Senare under projektets gång har det kommit in fler aktörer.
Samlingsplatsen
Här på Samlingsplatsen hittar vi LONA-projektets uteklassrum, grillplats, ett utedass och en vacker utsikt över Helge å som slingrar sig genom skogslandskapet här i Ryssby.
I denna Demoslinga finns 6 olika stationer med QR-koder. Dessa är:
2. Plattformen
3. Kantzonen
4. Alsumpskogen
5. Naturstigen
6. Framtidens skogsbruk
På skylten som finns på plats kan du guida dig genom Demoslingans olika delar. Vi har en karta och en kort beskrivning av varje plats. Fortsätter du vägen framåt så kommer du fram till Plattformen där det finns mer information om stationerna Kantzonen, Alsumpskogen och Naturstigen.
Plattformen
Här hittar vi en rullstols-anpassad spång som leder fram till en plattform mitt i våtmarken där våra klibbalar står på sina socklar. I denna miljö finner vi en stor mångfald av insekter, växter och fåglar. Bara några meter ifrån plattformen kan man skymta Helge å som rinner från Rydaholm via Ryssby ner till Hanöbukten.
Vid plattformen kan vi även se vår ambassadör för vildbin från Refarm Linné och ett hav av nektarblommor växer på ängen bredvid.
Under projektets gång har vi här röjt fram alen och en bättre utsikt. Byggt en handikappsanpassad spång för att öka tillgängligheten. Detta är också en av våra stationära platser för våra vattenprover.
Sammanfattning av själva projektet
I detta LONA-projekt har vi gjort en demoslinga, komplett med åtgärder och skyltar med QR-koder där det sker kontinuerlig dokumentation. Demoslingan omfattar åtgärder som syftar att förbättra vattenkvalitet samt anpassa skogsbruket till ett förändrat klimat. I denna demoslinga kan vi konkret visa upp hur olika åtgärder ser ut och hur de genomförs samt följa upp effekter och utvärdera åtgärderna. RyssbyGymnasiet är markägare och brukar skogen som en del av undervisningen. Här finns även kompetens och erfarenhet samt en vilja att ligga i framkant och intresse för frågor om klimatanpassning och vatten i skogsbruk. Kombinationen av dessa inslag ger en unik möjlighet att genomföra ett projekt av detta slag.
Åtgärderna har som huvudsyfte att förbättra vattenkvaliteten i skogsmiljön och då framförallt brunifiering och andra näringsläckage. Insatser och metoder som förbereder skogsbruket för ett förändrat klimat är också av intresse för projektet.
Gemensamt för dessa åtgärder är att de är viktiga för dagens skogsbruk och kommer vara avgörande i framtiden.
Syftet
Syftet med projektet “Demoslinga – vatten i skogsbruket” är att genomföra åtgärder i skogsbruket som fungerar som demonstrationsområden, vilka kommer användas för att på ett pedagogiskt sätt visa hur åtgärderna konkret ser ut och fungerar. Åtgärderna har som huvudsyfte att förbättra vattenkvaliteten i skogsmiljön, framförallt brunifieringen och andra relaterade parametrar.
Projektets mål är vidare att ta fram, sammanställa och sprida kunskap om olika åtgärder, hur de utförs och fungerar. Demoslingan är tänkt att användas i RyssbyGymnasiets ordinarie undervisning samt för utbildning/information för externa grupper t ex fortbildning, grönt kort-utbildningar samt skogsdagar för skolor, branschen och allmänheten.
Projektet stod klart 31 december 2024.