4. Alsumpskogen

Välkommen till Alsumpskogen

En liten bit in i skogen på andra sidan vägen hittar vi alsumpskogen, vår våtmark. Utmed en slingrande bäck med våtmark runt omkring har vi planterat in mer Klibbal. Detta för att se om vi på lång sikt kan få en bättre vattenkvalité. För att följa detta gör vi vattenprover i området och det kan du läsa mer om under rubriken Vattenkvalitét.

Här följer några sidor där vi berättar mer om våtmarken och hur Alen fungerar.

Alsumpskogen är en nyckelbiotop vilket betyder att området har ett högt naturvärde med stor betydelse för skogens växter och djur. Alsumpskogen har en viktig roll i vårt ekosystem.

Alsumpskogen domineras till 50% av klibbal eller gråal (hos oss har vi planterat in mer klibbal). Grundvattnet når normalt strax under, upp till eller över markytan och är oftast stillastående. Detta gör att alen (speciellt klibbalen) trivs väldigt bra då klibbalen är det enda av våra träslag som är anpassad till blöta marker. Man hittar alsumpskogen i de lägsta positionerna i landskapet, ofta intill bäckar och sjöar där de fungerar som en kantzon.

Det som gör våra alsumpskogar så viktiga är deras förmåga att binda kvävet i atmosfären till löven som de sedan fäller och därmed gödslar marken med kväve. Detta är väldigt bra för en sumpskog då det  är en väldigt näringsfattig miljö.

Alen har faktiskt ännu en fantastisk förmåga, klibbalskärren kan bryta ner metylkvicksilver. Detta är en väldigt viktig egenskap eftersom man hittar oftast alsumpskogen nära  vattendrag som kantzoner och därför spelar de en väldigt viktig roll då de kan ta upp metylkvicksilvret, innan det når vattenekosystemen.

Dessvärre har Alsumpskogen ofta gjorts om av människan till jordbruksmark eller dikats ut så man kunnat odla barrskog där istället.  Dikerna har lett till att metylkvicksilvret  har enklare och snabbare kommit ut i våra vattendrag, istället för att tas upp av alarna i alsumpskogen.

 

Metylkvicksilver

Metylkvicksilver (MeHg) är ett mycket toxiskt nervgift som bildas från oorganiskt kvicksilver (Hg) genom en metyleringsprocesser i troligen våtmarker och sediment av sulfatreducerande bakterier (Miljökemi, 1997).

Kvicksilver är ett sällsynt ämne i jordskorpan men förekommer mest som HgS, men även metalliskt kvicksilver förekommer.

 

Referenser

Warfinger, Per. (1997). Miljökemi – Miljövetenskap i biogeokemiskt perspektiv. KFS i Lund AB