”- Det är roligare att satsa när någon yngre vill ta över”
Artikel ur Skogsaktuellt
Hos Ola Bokelund på Bokelunds skogsentreprenad är inte det viktigaste hur många stammar som åker genom aggregatet på en arbetsdag. Hans uppdragsgivare kräver kvalitet och för att tillgodose den och förbereda ett kommande generationsskifte köpte han en ny skördare, denna gång av Eco Log.
Den nya gula Eco Log-skördarens cumminsmotor brummar jämnt och tyst i de småländska skogarna, där Ola Bokelund avverkar ett mindre skogsparti i anslutning till en gallring han också gjort. Till dessa kombinerade uppdrag har han dubbla skördaraggregat från SP Maskiner. Foto: Björn Schubert
Sonen Anton är under utbildning och vill ta över när tiden är inne. – Jag har inte tjatat på honom, utan han måste vilja det själv, säger Ola.
En stor anledning
Med i maskinen har han sonen Anton Bokelund som pluggar skog på Ryssbygymnasiet, och som just nu har sin praktikperiod.
– Han är en stor anledning till varför jag valde att satsa på en ny maskin. Jag har snart jobbat med det här ett helt liv och det känns mycket roligare att göra en satsning när det finns unga personer som vill ta över, säger Ola.
Han valde även att behålla sin gamla skördare, som Anton får köra som en slags utbildningsmaskin.
– Jag ska ju stötta honom, så han får dras med mig ett par år till, skrattar Ola.
Det nya slutavverkningsaggregatet som köptes till maskinen är ett SP 561.
– Agreggatet går jättebra, de träd man får in mellan matarhjulen drar det igenom utan problem, säger Ola.
Stark och stabil
När Skogsaktuellt besöker Ola har han kört den nya skördaren i drygt en vecka och håller fortfarande på att lära sig alla knappar och den uppdaterade datorn. Han ser mycket positivt på att Eco Log tagit över Gremos produktprogram och menar att det känns som en trygghet nu när han gjort en nyinvestering. Maskinen har en hel del uppdateringar och nyheter jämfört med den gamla modellen 1050 som han kört tidigare.
– Vi höll ut in i det längsta för Gremo sa att de skulle komma med en ny modell. Maskinen känns rejäl, stark och stabil. Kranen är något helt annat än på tidigare maskiner, den är urstark. Det är en maskinstorlek som efterfrågas av kunderna och som gör det möjligt för oss att köra på svaga marker, så det är roligt att den finns kvar nu när Eco Log tagit över, säger Ola.
Inne i hytten har mycket hänt jämfört med de tidigare modellerna av Gremo-skördare som Ola ägt genom åren. Den lågt placerade hytten och ändrade kraninfästningen ger god sikt på stammarna även i täta grangallringar.
Dubbla aggregat
I hans verksamhetsområde är bärigheten ofta dålig och det blir mycket varierade uppdrag med både gallringar, mindre slutavverkningar och avverkningar på mossar.
– Det är därför vi kör med dubbla aggregat, förklarar Ola. Här har vi gallrat fyra hektar och så ville markägaren även avverka runt 200 kubikmeter äldre skog, då kan vi bara byta aggregat och ta med oss allt när vi ändå är här.
Till sin nya skördare köpte Ola också ett nytt aggregat från SP Maskiner för just slutavverkning. Nu har han ett SP 461 för gallring och ett SP 561 för den grövre skogen, mellan vilka han växlar på cirka en kvart tack vare snabbfästen för hydraulslangar och rotator.
– Vi har ett SP 561 till den gamla skördaren också och det har gått otroligt bra, först tänkte jag flytta över det till den nya maskinen men det slutade med ett nytt aggregat, säger Ola.
Möjligheten till att fälla ut och rengöra kylarna med den inbyggda tryckluftskompressorn ser Ola som ett stort plus.
Växa och utvecklas
Hans arbetssätt skiljer sig på många sätt från andra entreprenörers.
– Vi har skördaren i vårt företag och skotarföraren har sin maskin i ett eget företag. Sedan har vi också en manuellhuggare som jobbar med underväxtröjning, mellanzonsfällning och liknande. Vi kan alla göra allt och kan hoppa emellan på både maskiner och det manuella. Vi utför planeringen av våra uppdrag, märker upp gränser och sköter markägarkontakter. Det ger en bra variation i arbetet och en god överblick över jobben, menar Ola. Man växer och utvecklas mer som person om man får ett större ansvar.
På så vis tror han att det är lättare att hålla en hög sysselsättningsgrad samtidigt som man också ökar och behåller kompetens inom företaget.
– Det är bättre att ha för mycket jobb än för lite. Och skulle det bli lite lugnare kan vi passa på att hjälpas åt med service och underhåll, resonerar Ola.
Artikel ur Skogsaktuellt:
https://www.skogsaktuellt.se/artikel/2228001/det-ar-roligare-att-satsa-nar-nagon-yngre-vill-ta-over.html