Fortsatt framgång för Ryssbygymnasiets kockelever!

“Som så många andra framgångsrika kockar i länet är Jonas Truong skolad på restaurangutbildningen i Ryssbygymnasiet.”

Jonas Truong låter Asien och Norden mötas på tallriken

Den vietnamesiska matkulturen har satt sina spår hos Jonas Truong, kökschef på Skai och Galai. Han söker sina rötter och kombinerar med det nordiska köket.

Som så många andra framgångsrika kockar i länet är Jonas Truong skolad på restaurangutbildningen i Ryssbygymnasiet. Han bestämde sig för att verkligen satsa på detta yrke och bli en bra kock.

Han är upvuxen i Ljungby där hans föräldrar bor. Och det var hans föräldrar som tände lågan och fick honom intresserad av matlagning

Efter kockutbildningen i Ryssby begav han sig till Göteborg och jobbade på restauranger. Därefter blev det en längre resa till Australien där han ville utmana sig genom att ta anställning på en stjärnkrog.

Han återkom till Småland efter en tid och fick anställning på PM & Vänner i Växjö 2014.

– Jag hade varit ute och flängt i sju år. Nu kände jag att jag ville komma tillbaka. PM & Vänner var enda stället jag kunde tänka mig då. Annars hade det fått bli Stockholm eller Göteborg. Jag jobbade under Anders Lauring på OM och fick ansvar för matsalen.

Tiden på PM & Vänner var utvecklande för Jonas Truong. Här kunde han komma vidare med sina gastronomiska utmaningar. Och hade det inte varit för att Felix och Fabian Astrén hörde av sig angående en ny restaurangsatsning i Växjö hade han blivit kvar på den Michellinrestaurang.

I Icon-huset fanns planer på att öppna er restaurang på högsta våningen. Restaurang Skai. Jonas Truong blev tillfrågad om han ville bli kökschef. Förutom Felix och Fabian Astrén ingår även Johan Karlsson som delägare.

-Vi fick vara med i planeringen av lokalerna från början. Som att rita ett stort öppet kök. Det var tanken att kockarna skulle jobba öppet inför gästerna.

Skai öppnade under valborgshelgen 2019.

Hur gick dina tankar inför den mat ni skulle servera?

-I ett tidigt skede ville jag göra maten på mitt sätt. Man kan benämna det asian fusion med nordiska smaker. Sharing mat med vietnamesiska influenser. Jag brukar inte använda så många olika komponenter i min matlagning.

Jonas Truong betonar att om en restaurang ska bli framgångsrik krävs ett gott lagarbete bland alla inblandade.

– Det räcker inte med en bra kock. Man måste ha hög trivselfaktor hos hela personalen. Jag känner verkligen att vi har en harmoniska grupp på Skai och Galai. Och det känner våra gäster. Skai är ingen fine-dining-restaurang, utan en mer social dining, framhåller Jonas Truong. Det är Växjös högst belägna restaurang.

-Skai är inte heller någon pretentiös restaurang. Men här blir man serverad annorlunda smaker.

Maten skiljer sig en hel del från Galai, den senaste restaurangen vid Teatertorget som öppnade i november 2022.

-Här är det mera comfort food, mat man känner igen. Det är enklare menyer och lättare att förstå för gästen. Det kan vara en bra köttbit med bea. På helgerna blir Galai lite mer av diner club med puls och musik. Vi kör dessutom ett AW-upplägg med bland annat ost- och charkbrickor.

Tidigare låg här Piazzo Teatro och när denna restaurang slog igen blev det en snabb affär. Förra ägaren Robert Janusev sålde verksamheten till Skaigänget.

-Vi genomförde en större renovering av lokalerna och utökade ytan. Det blev också en ny bar.

Under tre säsonger har även ägarna bakom Skai bedrivit krogen Kai i Borgholm.

-Vi vill ju alltid gå vidare med nya satsningar. Man bli ju aldrig helt nöjd. Om det blir en fortsättning på Kai i Borgholm kan jag inte säga idag.

Jonas framhåller Växjö som en ovanligt bra matstad.

-PM & Vänner har satt Växjö på kartan och skolat fram många bra kockar. Dessutom finns det många matintresserade människor i stan.

Jonas Truong återkommer gärna till sitt vietnamesiska ursprung. Föräldrarna drev asiatisk restaurang i Ljungby när han var liten och han fick tidigt kontakt med denna typ av matlagning. Det har blivit en del resor till Vietnam under åren där maten är en viktig del i upplevelsen av landet.

/ Smålandsposten