Högt söktryck till årets sommarläger på Ryssbygymnaset

Vecka 32 är det åter dags för det årliga sommarlägret på Ryssbygymnasiet för ungdomar mellan 12-15 år. Ett läger som funnits i snart 30 år. Intresset brukar vara stort och i år har platserna fyllts upp snabbare än någonsin säger Elin Larsson, Studie- och yrkesvägledare på Ryssbygymnasiet. Endast ett fåtal av de drygt 80 platserna finns kvar.

Det höga söktrycket tror Elin beror på en kombination av ett bra rykte och att situationen med Corona gör att behovet är större än någonsin utav aktiviteter för ungdomar.

Corona medförde att vissa anpassningar gjordes redan 2020 för att kunna arrangera det på ett säkert sätt och samma anpassningar planeras även för detta år.

Lägren pågår i 4-5 dagar där ungdomarna bor ihop på vårt internat. Merparten av de deltagarna brukar komma från regionen men vi har även haft deltagare från längre håll, bl.a. Huddinge och Kungsbacka berättar Elin.

Natur & Äventyrslägret är det som snabbast har fyllts upp i år. Ett läger för dem som gillar äventyr där man får vara med om ett fartfyllt program med bland annat paddling, klättring, övernattning i tält, matlagning över öppen eld och roliga äventyr med nya vänner. De övriga inriktningarna är Jakt, Skog, Natur & Experiment och Kock.

Jaktlägret vänder sig i första hand till de med jakt- & viltvårdsintresse! Här får man testa skytte, arbeta viltvård, vilthägn och hund. Dessutom får man sitta med vid en riktig jakt. Skogslägret är ett fartfyllt läger för de som vill testa på att köra skogsmaskiner, testa på röjning och göra skogsuppskattning.

Natur & experimentlägret är ett program med sjöutflykt med fiske, spännande kemi- och fysiklektioner, naturupplevelser och lägerliv med vänner. Kocklägret vänder sig till de vill laga härlig mat. Gemensamt för alla inriktningar är att man bor gemensamt på skolans internat och att dagarna är fyllda med olika aktiviteter. Efter lägret brukar ungdomarna vara fyllda med energi men samtidigt väldigt trötta berättar Elin.

Väldigt många av de som har varit med på sommarlägren tidigare år har valt att senare söka sig till skolan när det blivit dags att börja på gymnasiet. Årets söktryck ger hopp om stora elevkullar kommande år avslutar Elin.