Välkommen till matmässa!

Åter igen är det dags för Ryssbygymnasiets årliga matmässa!

Lokal mat- & mathantverksmässa, 2 mars kl. 10-15

Kom och inspireras av spännande föreläsare och lokala utställare som har försäljning hela dagen av spännande produkter, producerade i trakten. Utställare som redan är klara och finns på plats är:

  • Sjöborgen
  • Barkhults gård
  • Alfreds choklad
  • Malva gård
  • Enets marmeladeri
  • Amazing farm
  • Lammet & brödet
  • Gunvor Nyberg – Ostkaka
  • Nästagård
  • Våra restaurangelever har försäljning

Under dagen finns det också möjlighet till fika och lunch – naturligtvis med lokala råvaror som tillagas av våra elever!

Program

Kl. 10.00 – ca 12.30, Workshop med Morgan från PM och vänner 

Häng med in i köket och laga mat med Morgan Giraud från PM & Vänner i Växjö. Morgan är uppvuxen utanför Växjö och utbildande sig på restaurangprogrammet innan karriären inleddes i Oslo, följt av Bordeaux. Han blev redan vid 25 års ålder köksansvarig och ansvarig Garden Chef på PM & Vänner.

Nu har ni möjligheten att laga olika smårätter tillsammans med Morgan i vårt kök på Ryssbygymnasiet. Ni äter dem ihop och får även med recepten hem.

Kostnad: 350kr/person. Föranmälan krävs och betalning sker på plats.

 

Kl. 10.00 – ca 15.00, Kockskola för dig mellan 10 och 15 år som gillar att laga mat!

Laga mat som en riktig kock i vårt nya restaurangkök tillsammans med oss. Vi tillagar olika spännande rätter och äter tillsammans.

Kostnad: 400kr/person inkl. mat, recept och fika. Fullbokat!

 

Kl. 13.00  – ca 15.00, Workshop om choklad med Nina Skogsberg

Välkommen på chokladworkshop med Nina Skogberg. Nina är inte bara en före detta Ryssbyelev utan även utbildad konditor och chocolatier vid Culinary arts academy i Schweiz. Idag jobbar hon som ansvarig konditor på NOEMA Stockholm.

I denna workshop kommer vi gå igenom grunderna i chokladtillverkning med fokus på 3 saker: Temperering, gjutning och färgläggning. Vi kommer även prata och om olika typer av choklad och snudda vid ämnen som smak och egenskaper.

Självklart får man med sig lite godsaker hem!

Kostnad: 350kr/person. Föranmälan krävs och betalning sker på plats.

 

Kl. 13.30  – ca 14.30, Föreläsning och vinprovning av svenska viner mer Maria Rogell

Maria Rogell utbildade sig till sommelier redan förra millenniet (1999) och har sedan dess arbetat inom restaurangbranschen som sommelier på ett flertal av Stockholms stjärnkrogar under början av 2000-talet. Senast i rollen var hon verksam på Wanås restaurang och hotell i Östra Göinge samt som lärare på RyssbyGymnasiet.

De senaste åren har svenska vinodlare blivit allt fler och odlingsareal har utökats, inte minst i takt med ett varmare klimat. Från ett ganska litet utbud har svensk vinodling på allvar börjat visa upp en kvalitet i konkurrens med övriga vinvärlden och erhåller till och med utmärkelser i internationell konkurrens. Volymerna är dock fortfarande små och det krävs en del arbete för att få prova och få tillgång till de viner som produceras. Priserna avspeglar detta. Vi provar fyra viner vita från fyra olika svenska vingårdar, varav ett mousserande och ett orange naturvin tillsammans och diskuterar deras karaktär och vad man kan tänkas äta till. Varmt välkomna!

Kostnad: 350kr/person. Föranmälan krävs och betalning sker på plats.

 

Föranmälan till workshop/föreläsningar samt frågor hänvisas till Annika Fornander

annika.fornander@ryssbygymnasiet.se

0372-408 43 eller 0707-38 8232